KLANČIŠE – GRAD GAMBERK (562m) – planinski krožek

V petek, 18. 9. 2020, smo z učenci planinskega krožka odšli na naš drugi letošnji pohod. Zbrali smo se pred šolo, nato pa odšli čez Gorico, mimo letališča do kapelice v Vinah. Tu smo naredili krajši postanek, nato pa pot nadaljevali do Zgornjih Zavin in Klančiš. Na  Klančišah smo se odžejali in spočili, nato pa odšli do našega cilja – gradu Gamberk.

 Prvič se grad omenja leta 1248 kot Gallenberg, vendar naj bi ga celo že leta 1040 pozidal Ortolf III. Svibenski. Grad je bil sedež fevdalne rodbine Gallov, poznejših grofov Gallenbergov. Od 14. stoletja naprej, ko so Galli izgubili Gamberk, so ga posedovali različni lastniki. Sredi 19. stoletja sta ga lastnika Ruard in Atzl preuredila v letovišče, vendar je grad Gamberk takrat že začel propadati. Posest so razprodali in lastniki gradu so danes Grahkovi.   Pred gradom smo si prebrali nekaj zanimivosti, si ogledali grajski stolp ter gavge in pranger, srednjeveški mučilni napravi, ki ju je grajska gospoda nekoč uporabljala za discipliniranje neposlušnih tlačanov.

Po isti poti smo se vrnili nazaj na naše izhodišče. Imeli smo sončen, topel in nepozaben dan.

Zagorje, 11.10.2020                                                                                Marjana Bolte-Turk, prof. šp. vzg.

Related Images:

Morda vam bo všeč tudi...

o